19 de jul. 2010

PRESENTAT EL DOCUMENT “LA LLENGUA ÉS LA CLAU”


PRESENTAT EL DOCUMENT “LA LLENGUA ÉS LA CLAU”, SEGUIT DE PROPOSTES ADREÇAT A LES INSTITUCIONS PER FER AVANÇAR L’ÚS DEL CATALÀ DURANT EL DARRER ANY DE LA LEGISLATURA
L’OBRA CULTURAL BALEAR TAMBÉ HA FET BALANÇ DE LA POLÍTICA LINGÜÍSTICA FETA DURANT ELS PRIMERS TRES ANYS DE LEGISLATURA


Avui, dilluns, 19 de juliol, l’Obra Cultural Balear ha fet una roda de premsa per presentar “La llengua és la clau”. Es tracta d’un seguit de propostes per fer avançar l’ús del català que l’entitat presentarà a les diferents institucions de les Illes Balears perquè les posin en marxa durant el darrer any de la legislatura. L’entitat demanarà reunions amb tots els responsables de Política Lingüística, amb els presidents de les diferents institucions i amb tots els batles de Mallorca. L’OCB també ha fet un balanç de la política lingüística feta al llarg dels primers tres anys de la legislatura. Han pres part a la roda de premsa el president de l’OCB, Jaume Mateu, i la vicepresidenta, Marisa Cerdó.

Marisa Cerdó ha explicat que es tracta d’una campanya, de breu durada, que consistirà en fer arribar a totes les institucions de les Illes Balears una sèrie de propostes i d’idees per fer avançar en l’ús i el coneixement de la llengua catalana. Amb aquesta finalitat s’han editat 150 USB en forma de clau (en al•lusió al lema de la campanya) i 150 carpetes, que inclouen en els dos casos les propostes. També s’ha creat una plana web específica (s’hi pot accedir des de http://claullengua.blogspot.com/) per fer el seguiment de l’evolució de la campanya. L’entitat es reunirà amb la presidència de totes les institucions de Balears, amb tots els responsables de les polítiques lingüístiques i, a través de la xarxa territorial de l’OCB, amb tots els ajuntaments de Mallorca.

Jaume Mateu, per la seva banda, ha afirmat que les 12 propostes elaborades per l’entitat són bàsiques i que de la seva aplicació durant l’any que queda per a les eleccions depès que l’OCB pugui fer un balanç positiu d’aquesta legislatura en política lingüística. Segons el president, el full de ruta per a la normalització total de la llengua catalana ja està dissenyat: és el Pla de Normalització Lingüística del Consell Social de la Llengua, que compta amb el suport de tota la societat civil i de la majoria de formacions polítiques i que s’hauria de començar a aplicar ja. Mateu ha remarcat que el procés de normalització lingüística començat durant els anys vuitanta, com tots els processos, té un començament i un final, i de moment no sembla que hi hagi empenta suficient per part de les institucions per acabar-ho. Per al president de l’OCB, cal que les institucions disposin de dades reals sobre la situació de la llengua en els diferents àmbits socials i territorials i això suposa una avaluació permanent de l’ús de la llengua a la societat i a l’administració pública, base de qualsevol planificació. És per això que ha anunciat que l’OCB posarà en marxa un baròmetre de la llengua catalana per tal d’avaluar l’evolució de la recuperació lingüística, les primeres dades es del qual es donaran a conèixer pel desembre.

Acte seguit, Jaume Mateu ha llegit les 12 propostes urgents elaborades per l’entitat.